!-->

Bardzo nam przykro

SOSORRY450

So Sorry / Fei chan yi han

WOLNOŚĆ W AZJI

Chiny 2012, 55’

reżyseria: Ai Weiwei
scenariusz: Ai Weiwei
zdjęcia Guo Ke, Li Wake, Zhang Jun, Zhao, Zhao
montaż: Wang Fen
muzyka: Zuoxiao Zuzhou
język: mandaryński

Film Ai Weiweia, dokumentujący obywatelskie śledztwo, jakie prowadził w sprawie zaniedbań władz w Syczuanie, w wyniku których w trakcie trzęsienia ziemi w prowincji w 2008 roku śmierć poniosło wiele osób, w tym uczniowie zbudowanych niezgodnie z przepisami szkół. Film przedstawia narodziny Aia Weiwei jako dysydenta. Obserwujemy rozwój jego konfliktu z władzą, nękanie artysty przez policję.
Film towarzyszy artyście w trakcie kilku lat działań, obrazuje próby dotarcia do prawdy o tym, dlaczego budynki nie spełniały norm. Ai próbuje wywrzeć na władze nacisk, by rozliczyły się z własnych zaniedbań, zrobiły coś więcej niż wysyłanie do bliskich ofiar listów zaczynających się od rytualnej formułki "Bardzo nam przykro”. Działania obywatelskie płynnie przechodzą w artystyczne, w filmie możemy obejrzeć dokumentację akcji, jaką Ai przeprowadził w 2009 roku w Monachium. Na fasadzie Haus der Kunst ułożył wtedy ze szkolnych plecaków napis "I żyli szczęśliwie przez siedem lat" – słowa matki jednego z dzieci, które zginęły w trzęsieniu w wadliwie skonstruowanej szkole.

Jakub Majmurek

sosorry2

 

Ai Weiwei
(ur. 1957) Najgłośniejszy współczesny chiński artysta. Wypowiada się w wielu mediach. Kieruje eksperymentalną galerią China Art Archive & Warehouse, oraz pracownią architektoniczną FAKE Design. Od 2010, w związku z zaangażowaniem w obywatelskie śledztwo w sprawie odpowiedzialności władz za ofiary trzęsienia ziemi w Syczuanie, w konflikcie z władzą. Kilkakrotnie osadzany w areszcie.

Wybrana filmografia:
2012 Ordos 100 / Eerdousi 100
2012 Bardzo nam przykro / Fei chan yi han / So Sorry
2008 Tong hua / Fairytale
2005 Beijing: San huan li jiao qiao / Beijing: The Third Ring
2004 Beijing: Chang’an jie yan xian / Chang’an Boulevard

Newsletter

bądź na bieżąco, dołącz do nas!
projekty filmowe, kulturalne
projekty edukacyjne
realizacja:
Pracownia Pakamera + prodiż
© 2009-2013 Fundacja Sztuki Arteria