!-->

Ong Bak 3

OngBak3

องค์บาก 3

ATAK WODNEGO SMOKA

Tajlandia, 2008, 110’

reżyseria: Tony Jaa, Panna Rittikrai
scenariusz: Tony Jaa, Panna Rittikrai
zdjęcia: Nuttawut Kittikun
montaż: Nattawut Kittikhun, Saravut Nakajul
muzyka: Terdsak Janpan
obsada: Tony Jaa, Dan Chupong, Primorata Dejudom, Nirut Sirichanya
język: tajski

Tony Jaa wraca do gruchotania kości w znanym i lubianym przez wszystkich brutalnym stylu. Trzecia część cyklu, który przyniósł mu międynarodową sławę podejmuje historię w miejscu, gdzie skończyła się część poprzednia. Tien, pojmany i skatowany, ostatkiem sił walczy z kolejnymi bandami strażników. Gdy ma już wyzionąć ducha, ratuje go posłaniec z werdyktem króla. Jego ciało zostaje przewiezione do rodzinnej wioski. Tam nasz bohater powoli wraca do zdrowia, by móc stawić czoła najgroźniejszemu wrogowi.
Mamy tu wszystko, do czego przyzwyczaił nas Tony Jaa – pocztówkowe plenery tajskiej dżungli, sceny treningu pod starym figowcem, wzruszający wątek romansowy, który jednak nie odciąga zbytnio uwagi od tego na co wszyscy czekamy. Sekwencje walk są jak zwykle na najwyższym poziomie, akrobatyczne, krwawe i w zwolnionym tempie. Fani gatunku nie będą zawiedzeni.

Grzegorz Kurek

OngBak3-5_resize450

 

Panna Rittikrai
Tajski reżyser, scenarzysta, aktor, kaskader i choreograf sztuk walki. Mentor Tony’ego Jaa. Przed sukcesem "Ong Bak" pracował przy filmach akcji klasy B, których nakręcił ponad 40.

Wybrana filmografia:
1986 Kerd ma lui / Born to Fight
1990 Black Killer
2008 Ong Bak 2 (współreż. z Tonym Jaa)
2010 Ong Bak 3 (współreż. z Tonym Jaa)
2010 Bangkok Knockout

 

Tony Jaa
Urodzony w 1976 jako Panom Yeerum tajski mistrz sztuk walki, trener, aktor, choreograf i reżyser. Karierę w filmie rozpoczął od posady kaskadera i dublera w ekipie Panny Rittikraia. Pierwsza częśc "Ong Bak", oparta na starożytnym stylu walki muay boran, okazała się międzynarodowym sukcesem i uczyniła z Tony’ego pierwszoplanową gwiazdę kina sztuk walki.

Filmografia:
2008 Ong Bak 2 (współreż. z Pannym Rittikraiem)
2010 Ong Bak 3 (współreż. z Pannym Rittikraiem)

 

Newsletter

bądź na bieżąco, dołącz do nas!
projekty filmowe, kulturalne
projekty edukacyjne
realizacja:
Pracownia Pakamera + prodiż
© 2009-2013 Fundacja Sztuki Arteria