!-->

Ordos 100

ordos1001

Eerdousi 100

WOLNOŚĆ W AZJI

Chiny 2011, 61’

reżyseria: Ai Weiwei
scenariusz: Ai Weiwei
zdjęcia: Wang Fen, Zhao, Zhao
montaż: Wang Fen
muzyka: Zuoxiao Zuzhou
język: mandaryński

W ramach projektu Ordos 100 Ai Weiwei zaprosił setkę pracowni architektonicznych z całego świata do pracy nad osiedlem willi, mającym powstać na pustyni w Mongolii Wewnętrznej. Każda z pracowni otrzymała zadanie zaprojektowania jednej willi o powierzchni stu metrów kwadratowych. Obserwujemy pierwszy przyjazd architektów do Chin, ich początkowy entuzjazm dla projektu i możliwości, jakie stwarza. Ale także wątpliwości, jakie w nich budzi – mają oni świadomość, że projektując willowe osiedle, przyczyniają się do wzmocnienia podziałów klasowych w chińskim społeczeństwie.
Dokument, składający się głównie z wypowiedzi zaproszonych z całego świata architektów, jest okazją do spojrzenia na chińskie społeczeństwo z zewnątrz. Jest także świadectwem przemian ciągle nominalnie komunistycznego społeczeństwa w społeczeństwo globalnej klasy średniej. Można go także odczytywać jako głos na temat kryzysu współczesnej architektury – niezdolnej do utopijnego myślenia, podporządkowanej biznesowi, zajętej wsobną grą z formami, nie interesującą dla nikogo prócz architektów i krytyków.

Jakub Majmurek

ordos1002

 

Ai Weiwei
(ur. 1957) Najgłośniejszy współczesny chiński artysta. Wypowiada się w wielu mediach. Kieruje eksperymentalną galerią China Art Archive & Warehouse, oraz pracownią architektoniczną FAKE Design. Od 2010, w związku z zaangażowaniem w obywatelskie śledztwo w sprawie odpowiedzialności władz za ofiary trzęsienia ziemi w Syczuanie, w konflikcie z władzą. Kilkakrotnie osadzany w areszcie.

Wybrana filmografia:
2012 Ordos 100 / Eerdousi 100
2012 Bardzo nam przykro / Fei chan yi han / So Sorry
2008 Tong hua / Fairytale
2005 Beijing: San huan li jiao qiao / Beijing: The Third Ring
2004 Beijing: Chang’an jie yan xian / Chang’an Boulevard

Newsletter

bądź na bieżąco, dołącz do nas!
projekty filmowe, kulturalne
projekty edukacyjne
realizacja:
Pracownia Pakamera + prodiż
© 2009-2013 Fundacja Sztuki Arteria