!-->

Seru

seru2

The Calling / Resurrection

KINO GROZY / FOCUS: MALEZJA

Malezja 2011, 84’

reżyseria: Woo Ming Jin, Pierre Andre
scenariusz: Woo Ming Jin, Pierre Andre
zdjęcia: Wan Chung-hung
montaż: Akashdeep Singh
muzyka: Azman Abu Hassan
obsada: Ahmad Shaarnaz, Khatijah, Nisha Dirr, Cut Mutia, Awal Ashaari, Pierre Andre, Nora Danish, Dewa Sapri
język: malajski

nagrody: MFFF w Puch'ŏn 2011 - Puchon Choice

Woo Ming Jin, jeden z czołowych twórców kina artystycznego łączy siły z Pierrem Andrem, gwiazdą rodzimego kina i autorem największych filmowych przebojów ostatnich lat. I to z jakim skutkiem! "Seru" to mistrzowskie połączenie lokalnej mitologii i egzotyki z najlepszymi wzorcami autotematycznej serii "Krzyk" oraz paradokumentalnym stylem filmowania, któremu patronują słynne mockumenty: "Paranormal Activity" i "[Rec]". Oto ekipa filmowa kręci w środku dżungli horror. Niepokojące zachowanie asystentki reżyserki oraz zniknięcie charakteryzatorki stają się początkiem serii przerażających i krwawych zdarzeń. Ale siła horroru Woo i Andre nie tkwi w fabule, lecz w zdumiewającym kinetyzmie świata przedstawionego, atmosferze osaczenia i bezradności, w scenerii złowieszczej dżungli, a także we wszędobylskiej, subiektywnej kamerze, kreującej realistyczną iluzję uczestnictwa w centrum pełnych przemocy i grozy wydarzeń. Bowiem "Seru" to okultystyczny reportaż gore i wizytówka nowego malezyjskiego horroru, zrywającego z folklorystyczną tradycją, a śmiało sięgającą po wzorce światowego kina grozy.

Krzysztof Gonerski

seru1

 

Woo Ming Jin
(ur. 1976) Pierwszy twórca w historii malezyjskiego kina, który zaprezentował swoje filmy na najbardziej prestiżowych festiwalach na świecie. Studiował produkcję filmową i telewizyjną, pracował jako scenarzysta, operator i montażysta. Zadebiutował w 2005 roku pokazywanym m.in. na festiwalach w Berlinie i San Francisco filmem Lampu merah mati. Kobieta w ogniu szuka wody została wybrana do sekcji Horyzonty IFF w Wenecji, a Fabryka tygrysów jako trzeci w historii film malezyjski do IFF w Cannes.

Wybrana filmografia
2005 Lampu merah mati / Monday Morning Glory
2007 Słoń i morze / The Elephant and the Sea
2010 Fabryka tygrysów / The Tiger Factory
2010 Kobieta w ogniu szuka wody / Woman on Fire Looks for Water
2011 Seru / Resurrection

 

Pierre Andre
Jeden z najpopularniejszych w Malezji aktorów, także reżyser i scenarzysta. Twórca wielu przebojów malezyjskiego kina, w tym "Jangan Pandang Belakang" (scenarzysta, aktor), "Jangan Tegur" (reżyser, scenarzysta, aktor).

Wybrana filmografia
2009 Be Silent / Jangan tegur
2008 I’m Not Single / Aku Bukan Bujang
2007 9 September
2011 Ali-hijab
2011 Seru / Resurrection

 

Newsletter

bądź na bieżąco, dołącz do nas!
projekty filmowe, kulturalne
projekty edukacyjne
realizacja:
Pracownia Pakamera + prodiż
© 2009-2013 Fundacja Sztuki Arteria